Párty v Keni pro nejstarší

9. 3. 2013 8:22
Rubrika: Nezařazené

I v Keni je život, jako u nás, mladí, jako u nás, a staří taktéž, alespoň tedy po těch lidských stránkách. Po oslavě vánoc s dětmi a mladými (viz minulý článek) přišli někteří s nápadem uspořádat podobnou akci i pro staré lidi. Pár jich navštívili a byli škováni podmínkami, ve kterých oni žijí. Nebyli ani tak šokováni chudobou, to není v Keni neobvyklé, ale spíše sociálními podmínkami - tito lidé byli sami. Jejich děti odešli do Nairobi nebo jiného velkého města za prací a oni na stáří zůstali sami, třeba s artritidou kloubů, která je uvěznila v samotě doma, bez většího styku s okolím.

Akce byla naplánována na neděli 3. února, tedy těsně po sobotním svátku Hromnic. Pro nepohyblivost lidí bylo zorganizována skupina vozidel Matatu - rozpadající se staré minivany, které slouží jako místní taxi. Matatu je vůbec fenomén. Pro Evropana něco mezi MHD, závodem, off-road - pokud jde zácpa objet příkopou, a destruction derby, kde se však auta nakonec vždy o několik centimetrů minou. Evropan raději zavře oči nebo kouká po druhých, pro které je tento styl dopravy všednodenní záležitostí.

Ať tak, či onak, v 10:30 byli všichni na místě. Kostel by plný. Asi 50 starých lidí jako vážení hosté seděli v předu, za nimi mladí lidé a další členové farnosti. Kázání bylo pro dospělé mladé lidi, aby dávali dobrý příklad dětem svým chováním a jednáním tak, jako to dělali nebo jak to bylo očekáváno od lidí starých.

Po mši mohla začít párty. Místnost vedle kostela byla připravena k tomuto účelu. Byl rozkrojen dort, bylo připraveno jídlo, pro každého šálek čaje. Ti více společenští se hned dali do rozhovorů a pro ty méně smělé zde byli mladí, kteří se o ně postarali. Ptali se na jejich věk a na jejich příběhy.

  

Den končil kolem čtvrté odpoledne, kdy každý před odchodem dostal obálku s páru drobnými penězmi jakožto výraz, že na ně církev nezapomíná. Kéž je tomu tak v Keni i u nás.

Fotky z akce jsou na https://www.signaly.cz/fotky/54860.

Zobrazeno 488×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio